Leica lanceert high-end camera met Antwerpse beeldsensor


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Op de Photokina 2012 in Keulen, de grootste fotografie- en filmbeurs ter wereld, heeft Leica zijn nieuwe M-camera gelanceerd. Het high-end toestel, dat volgend jaar op de markt komt voor een geschatte prijs van zeven- tot tienduizend euro, is uitgerust met een 24 megapixel CMos-sensor van CMosis. De maatwerkchip is de eerste vrucht van de strategische langetermijnsamenwerking die het Antwerpse ontwerphuis heeft met de Duitse maker van hoogwaardige optische apparatuur. STMicroelectronics verzorgt de productie in zijn 300-mm-waferfab in Grenoble.

De nieuwe Leica M heeft een 24 megapixel beeldsensor van CMosis.

De in ST‘s IMG175 CIS-technologie vervaardigde CMos-sensor telt zes- bij vierduizend beeldpunten van 36 vierkante micrometer op een actief gebied van 36 bij 24 vierkante millimeter, wat overeenkomt met het full-frame 35-mm-formaat. Gepatenteerde 14 bit AD-kolomconverters digitaliseren de pixeldata met vijf frames per seconde. De elektronische rolsluiter van de sensor biedt een algemene reset en temporele en spatiële reductie van ruis en non-uniformities via analoog en digitaal gecorreleerde dubbele sampling. Op volle resolutie en snelheid verbruikt de chip 700 mW. De 78-pins keramische behuizing heeft een glazen afdekking met een antireflectieve coating en een Nir-begrenzingsfilter.

Bij de ontwikkeling heeft CMosis speciale maatregelen genomen om de overspraak tussen aangrenzende pixels te beperken voor uiteenlopende lichtinvalshoeken. De minieme afstand tussen kleurfilters en fotodiodes reduceren de ruimtelijke overspraak, waarbij de dunne optische stack is geoptimaliseerd voor een efficiënte koppeling van het licht in het silicium. Microlenzen met een sterke kromming en een grote tophoogte focussen het binnenkomende licht in het centrum van elke pixelfotodiode. De geringe hoekgevoeligheid bij grote invalshoeken maakt dat de Leica M een breed scala aan lenzen past.