Opinie

Leercurves

Egbert-Jan Sol is directeur High-Tech Systems & Materialen bij TNO.

Leestijd: 3 minuten

Een hoogleraar gaf mij eens een stapel fotokopieën. Die moest ik maar eens bestuderen. Het bleken verhalen over de leercurvetheorie. Op basis daarvan kun je uitspraken doen over de kosten van een product in de toekomst. Het bekendste voorbeeld is de wet van Moore. Menig Bits&Chips-lezer heeft de transitie van mainframe naar microcomputer meegemaakt of van pc naar smartphone. De leercurve van mainframes was niet zo steil als voor pc‘s. Als een technologie veel sneller goedkoper wordt dan een concurrent, dan wint de eerste het na enige tijd. De andere kom je na verloop van tijd alleen nog maar tegen in niches.

Onlangs kwam ik een leercurve tegen voor de kostprijs van zonnepanelen. Het viel mij op dat het een correct leercurveplaatje was met dubbellogaritmische assen en op de horizontale as niet de tijd in jaren maar cumulatieve aantallen geproduceerde panelen. Al snel werd mij duidelijk dat zonnepanelen niet zo snel gaan als transistoren, maar wel vergelijkbaar snel. Ik ken geen leercurves voor windmolens of biomassa, maar met zo‘n snelle leercurve voor zonnepanelen zal de geschiedenis van micro-elektronica zich bij zonnepanelen herhalen. Mijn inschatting is dat onze duurzame energievoorziening over twintig jaar op zonnepanelen is gebaseerd en dat windmolens leuk zijn als niche voor de winterdag of donkere herfstdagen met wind.

Het is nu al rendabel om zonnepanelen op je dak te installeren. Ga maar googelen: subsidie is niet eens nodig. Op dit moment zit je met een terugverdientijd van tien jaar. Die dingen gaan dertig jaar mee en dan verdient iedere investering zich terug. Binnen vijf à tien jaar zijn de aanschafkosten zelfs gehalveerd. Met een terugverdientijd van vijf jaar wil iedereen zonnepanelen installeren. Mijn enige reden om nog even rond te kijken, is dat ik liefst all-black-panelen wil hebben. Je kijkt er dertig jaar tegen aan en wilt niet 28 jaar een stel antieke panelen met strepen zien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content