Analyse

Leds in de schijnwerpers

Frank Klomp, Randall Sherman
Leestijd: 4 minuten

Ledverlichting is bezig aan een sterke opmars. Analisten Frank Klomp en Randall Sherman van New Venture Research geven een overzicht van markt en spelers.

Light emitting diodes (leds) beloven de leidende vorm van algemene verlichting te worden. Naar verwachting zullen ze rond 2015 op kosten kunnen concurreren met traditionele technologieën. Hoewel de prijs per kilolumen nog ver boven die van fluorescentie-, gloei- en halogeenlampen ligt, leven leds tot vijftig keer langer dan het standaard peertje. Daarnaast zijn ze geschikt voor residentiële, commerciële en industriële applicaties met veel hogere gebruikskosten. De vervanging van traditionele verlichtingsvormen door led wordt bovendien actief ondersteund door wetgeving die het gebruik van inefficiënte technologieën en milieuonvriendelijke materialen op termijn zal uitsluiten.

De totale omvang van de markt voor algemene verlichting, inclusief lampen, besturingen, ballasten en armaturen, is thans ongeveer 55 miljard dollar. De grote segmenten zijn residentieel (42 procent), commercieel (23 procent), outdoor (23 procent) en industrieel (twaalf procent). Naar verwachting zal de markt met zes procent per jaar groeien tot 73 miljard dollar in 2015. De volumeverschepingen van de traditionele lampen zullen daarbij afnemen doordat leds veel efficiënter zijn en een veel grotere lichtopbrengst hebben. Ondanks dat het totaal in 2009 met vijftien procent kromp, groeiden de verkopen van leds ruim 32 procent. In 2010 vertegenwoordigden zij iets meer dan twee procent van de markt voor algemene verlichting, mede dankzij de adoptie van ledmodules in outdoor applicaties en commerciële retrofits. De productkwaliteit varieert nog sterk, maar verbetert zeer snel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content