Kort nieuws

Led-opbrengsten groeien sterk door nieuwe markten

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De wereldwijde led-markt neemt de komende tijd met ongeveer tien procent per jaar toe naar 7,2 miljard euro in 2011. Dat verwacht marktonderzoeker Isuppli. De groei komt voornamelijk uit de high brightness (HB) en ultrahigh brightness (UHB) leds.

De markt voor normale leds krimpt de komende jaren juist. In dat segment is nu al een afvlakking te zien ten opzichte van 2003 en 2004. Dat komt volgens de marktvorser door een verminderde vraag uit de mobieltjesindustrie en een langzamere overstap van traditionele verlichting naar leds dan voorheen. Ook namen de marges sterk af. Witte leds voor backlights van handheld apparaten gingen het afgelopen jaar voor 20 procent minder de deur uit dan in 2004. Voor blauwe leds was de reductie zelfs 26 procent. De prijserosie zet naar verwachting door in 2006. Ook nam de verkoop van mobiele apparatuur af. Backlight-toepassingen voor draagbare apparaten waren in 2005 verantwoordelijk voor 25 procent van de totale omzet in vastestofverlichting.

Globale verwachting led-markt in miljarden euro

Aan de andere kant zullen decoratieve doeleinden en autoverlichting de vraag naar leds omhoog stuwen. Lcd-schermen gaan een belangrijke bijdrage leveren aan de HB-led-markt. Nu gebruiken deze fluorescerende lampen voor backlights, maar leds hebben een hogere helderheid en een groter kleurenspectrum. Naar verwachting gaan de eerste beeldschermen met deze verlichting volgend jaar over de toonbank. Het duurt nog tot 2009 voordat ze een aanzienlijk marktaandeel veroveren, denkt Isuppli.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content