Kort nieuws

Laser-pionier Charles Townes overleden

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Charles Townes, een van de uitvinders van de laser, is afgelopen dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door de University of California in Berkeley, waar Townes emiritus-hoogleraar fysica was. Townes deelde in 1964 de Nobelprijs voor de natuurkunde voor het bouwen van de eerste werkende maser, en dat werk leidde tot de uitvinding van de laser.

Nadat Townes in de Tweede Wereldoorlog bij Bell Labs gewerkt had aan radar, ging hij bij Columbia University aan de slag met spectroscopie met microgolven. Daarvoor had hij een bron nodig die intense stralingspulsen zuiver kon produceren. Daarvoor keek hij naar het idee van Einstein dat licht met de juiste golflengte aangeslagen moleculen kan stimuleren om licht met dezelfde golflengte uit te zenden. Maar tot dan toe was het niet gelukt om dit idee praktisch uit te buiten, omdat er geen manier was om de aangeslagen moleculen netjes in een groepje bij elkaar te houden.

Townes bedacht een manier om de aangeslagen moleculen van de niet-aangeslagen varianten te scheiden en ze in een resonantieholte op te sluiten. Samen met een aantal studenten bouwde hij in 1954 een praktisch exemplaar met ammoniagas, waaraan een microgolf inderdaad een veel grotere, coherente puls ontlokte. De eerste maser – microwave amplification by stimulated emission of radiation – was geboren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content