Nieuws

Lage Landen presenteren innovatieve chiptechnologie ISSCC 2007

Bram Nauta
Leestijd: 4 minuten

Op 11 februari trekken duizenden chipontwerpers vanuit de hele wereld naar San Francisco voor de jaarlijkse International Solid State Circuits Conferentie. Op de ISSCC (www.isscc.org) komt de absolute wereldtop op chipontwerpgebied samen. Vooral in analoge en hoogfrequente chips is er de laatste jaren veel innovatie te zien. Nederland en Vlaanderen zijn traditioneel sterk op deze gebieden. De Lage Landen zijn dit jaar goed voor zeventien van de in totaal 234 papers. Twee op de vijf papers komt uit de VS en Canada, 30 procent uit Azië en 30 procent uit Europa. De innovaties uit de Benelux liggen dit jaar vooral op de gebieden AD-omzetting, beeldopnemers en Ultrawideband (UWB). UT-hoogleraar Bram Nauta neemt de inzendingen uit de Benelux door.

Softwaregedefinieerd

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec levert zes verhalen. Samen met de Vrije Universiteit Brussel presenteren de Leuvenaren een laagvermogen puls-UWB-zendchip voor de draadloze IEEE 802.14.4a-communicatiestandaard. Deze standaard is interessant voor snelle dataoverdracht over korte afstanden (tot enkele meters). In samenwerking met Samsung en de universiteit van Lecce presenteren ze een softwaregedefinieerde radiofront-end die Mems-schakelaars gebruikt om radiobandselectiefilters in en uit te schakelen. De switches schakelen weliswaar traag, maar hebben zelfs voor hoogfrequente radiosignalen erg weinig verliezen. Ze zijn daarom een goede kandidaat voor zendontvangers voor meerdere standaarden, waar verschillende antennes en RF-filters moeten worden omgeschakeld. Op architectuurgebied van softwaregedefinieerde radio hebben de Imec‘ers samen met de KU Leuven een systeem bedacht waarin het vermogensverbruik automatisch schaalt met de benodigde quality of service en ook komen ze met een breedbandige antenneversterker met lage ruis voor UWB. De UWB-signalen zijn erg zwak – zodat ze bestaande radiostandaarden in dezelfde frequentieband niet kunnen verstoren – en daarom is een ingangsversterker in de UWB-ontvanger die zelf weinig ruis produceert onontbeerlijk.

Op gebied van analoog-naar-digitaalconversie laat Imec een extreem zuinige AD-omzetter zien en samen met de KU Leuven ook een cryogene AD-converter in standaard CMos die op 4,2 K werkt maar ook nog bij aangenamere kamertemperaturen. Werking bij zulke extreme temperaturen is van belang voor toepassingen, zoals voor röntgen in infraroodonderzoek in de ruimte maar ook voor onderzoek in de deeltjesfysica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content