Technologie

Labview 8.5 maakt ontwerpen voor multicore eenvoudiger

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

National Instruments heeft versie 8.5 gelanceerd van zijn grafische ontwikkelomgeving Labview. Belangrijkste update is dat NI het pakket geschikt heeft gemaakt voor het ontwerpen voor multicoresystemen. Verder beschikken gebruikers nu over toestandsdiagrammen om hun code te genereren.

’De wereld is parallel. We doen altijd meerdere dingen tegelijk zoals lopen over straat en kauwgom kauwen‘, zei NI-medeoprichter en Labview-uitvinder Jeff Kodosky bij de lancering van versie 8.5 op de NI Week. ’Waarom zouden we onszelf dan beperken tot sequentieel denken als we computerprogramma‘s schrijven. Waar de rest van de industrie worstelt om grip te krijgen op multicoremachines, kunnen jullie als Labview-programmeurs op dezelfde voet verder gaan en toch de vruchten plukken van multicore.‘

Het is inderdaad geen sinecure om software te schrijven voor multicoresystemen. Om volledig te profiteren van de parallelle rekenkracht moeten de threads goed zijn georganiseerd. Essentieel is dat de aanvoerlijnen voor de verschillende processorkernen op elkaar zijn afgestemd. Labview Real-Time biedt die mogelijkheid, zegt NI. Die module is gebouwd op het realtime besturingssysteem Pharlab. NI heeft dit aangepast zodat het als een van de weinige RTOS‘en overweg kan met symmetrische multicore processing (SMP).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content