Kort nieuws

Labchip op rol geproduceerd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onder leiding van het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie heeft een Europees consortium een methode ontwikkeld om microfluidische componenten met een roll-to-roll-proces te fabriceren. Het is een eerste stap binnen het ML²-project (multilayer microlab), dat een nieuw productieproces voor labchips ontwikkelt. Veel van de academisch ontwikkelde labchips halen de weg naar de markt namelijk niet omdat ze in de praktijk lastig te maken blijken op commerciële schaal.

Het productieproces moet verschillende functionaliteiten efficiënt kunnen fabriceren: microfluïdische kanalen, biologische reagentia, elektronica en optica. De onderzoekers denken dit te bereiken door elke functie in een aparte laag onder te brengen. De lagen worden op elkaar gestapeld en met lasers worden de verticale verbindingen ertussen aangebracht.

Voor de microfluïdica denkt het consortium dat een roll-to-roll-proces de beste optie is. Het negatieve patroon van de kanalen wordt op de ene rol aangebracht en in een film op de andere rol gedrukt. De elektronica kan vervolgens met inkjet worden aangebracht.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content