Technieuws

Labchip IBM sorteert nanodeeltjes op grootte

Leestijd: 2 minuten

IBM heeft microfluïdische aanpak ontwikkeld om deeltjes met diameters van slechts enkele tientallen nanometers in een vloeistofmonster op grootte te sorteren. Tot nog toe was het niet mogelijk om deeltjes kleiner dan een micrometer te isoleren, althans niet in een continue microfluïdische aanpak. Met de methode kunnen individuele virusdeeltjes en celonderdelen uit een monster gehaald en onderzocht worden, wat volgens IBM nieuwe mogelijkheden voor medische diagnostiek biedt.

Voor de scheiding gebruikt IBM een techniek die bekendstaat als deterministic lateral displacement (dld). Hierbij wordt het monser door een veld van silicium nanopilaartjes geleid. De pilaartjes staan net niet recht achter elkaar waardoor grote deeltjes steeds een stukje verder opzij botsen. Kleine deeltjes kunnen echter tussen de pilaartjes door zigzaggen en leggen een nagenoeg rechte weg af.

De IBM-onderzoekers ontdekten echter dat er in het nano-regime ook een tussenweg is; middelgrote deeltjes worden minder afgebogen dan grote exemplaren. Het resultaat is dat deeltjes bij een langgerekte rij pilaartjes aan de zijkant op grootte gesorteerd worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content