Opinie

Kwekkend koel silicium

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Jaren geleden was ik eens in Brussel. Ik maakte een avondwandelingetje toen ik plots oog in oog stond met een enorm bankgebouw dat helemaal gehuld was in een blauwige gloed van beeldschermen. Geen idee waarom die allemaal aan waren; vanaf de straat was er in ieder geval niemand te zien. Ik vond het wel een mooi gezicht, al dat blauw, maar groen is anders.

De inmiddels alomtegenwoordige elektronica klokt ieder jaar een groter deel van de elektriciteit naar binnen. Veel appliances staan zelfs ’24 op 365‘ energie te slurpen, de bakbeesten in onze serverruimtes voorop. In Duitsland schatten ze dat de CO2-uitstoot door ICT net zo groot is als die van het luchtverkeer daar. Dat is geen peanuts. In Nederland zal het niet veel anders zijn.

De Duitsers zitten behoorlijk in hun maag met hun energieproblematiek. In hun wetenschappelijke topprogramma‘s is het dan ook een belangrijk thema. Een van deze Spitzencluster is Cool Silicon, een initiatief dat het energieverbruik wil verlagen door nieuwe wegen in te slaan op hardwaregebied. De focus ligt hierbij onder meer op telecomapparatuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content