Kort nieuws

Kwartaalcijfers FEI opnieuw negatief

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het derde kwartaal bracht opnieuw verlies voor FEI Company. De voorspoedige verkoop van de Titan-microscoop stemt de vestiging in Eindhoven echter optimistisch. De Amerikaanse apparatenbouwer verloor deze periode 4,25 miljoen euro, nagenoeg een miljoen euro meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. De omzet nam af van 88,3 miljoen euro een jaar geleden tot 80,9 miljoen euro. Rob Fastenau, directeur van de vijfhonderd werknemers Nederlandse poot, wijt de slechte cijfers vooral aan de negatieve stemming in de halfgeleidermarkt. Alhoewel hij geen cijfers wil noemen, laat hij weten dat de Europese vestigingen het beter doen dan de Amerikaanse. ’In de VS, waar we producten voor halfgeleiderfabs maken, komt de dip in de markt keihard aan. Aan de Europese kant maken we microscopische apparatuur. Daar merken we ook een orderterugloop vanuit de halfgeleiderindustrie, maar voor research en de biologische markt nemen de bestellingen juist toe.‘

De Eindhovenaren zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. De levering van de nieuwe Titan-elektronenmicroscoop is dit kwartaal begonnen en de orders hiervoor lopen voorspoedig. ’Dat gaat beter dan gehoopt‘, laat Fastenau weten. Overigens is bij de Nederlandse vestiging op dit moment een reorganisatie gaande waarbij ongeveer vijfentwintig banen verdwijnen. Het grootste gedeelte hiervan betreft tijdelijke contracten.

In het vierde kwartaal verwacht FEI ook nog in de rode cijfers uit te komen. 2006 moet wel verbetering brengen in de situatie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content