Kort nieuws

Kwart van Vici’s naar TU’s

Leestijd: 1 minuut

De NWO heeft 32 aanvragen voor een Vici-beurs toegekend, elk goed voor 1,5 miljoen euro. De subsidie is bedoeld om in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. In totaal ontving de organisatie 215 vooraanvragen, waarvan ze er 103 uitkoos voor verdere uitwerking.

Opvallend is dat een kwart van de subsidies naar de technische universiteiten ging. Met name de TU Eindhoven scoorde goed. Daniel Bernstein gaat daar bekijken hoe moderne processortechnologieën, met name grafische processoren, de huidige cryptografiemethodes beïnvloeden. Maurice Heemels neemt draadloze aansturing van mechatronische systemen en industriële processen onder de loep. Mark Peletier gaat de subsidie gebruiken om te sleutelen aan wiskundige modellen voor materiaalgedrag op verschillend schaalgroottes. Kevin Williams zet de beurs in voor onderzoek naar optische chips.

Erik Bakkers, die gedeeltelijk aan de TU Eindhoven en gedeeltelijk aan de TU Delft werkt, krijgt een Vici-beurs voor onderzoek naar de groei van halfgeleidernanodraadjes. De TUD krijgt nog twee Vici‘s: Ibo van de Poel gaat kijken naar de rol van nieuwe technologieën in de maatschappij en industrieel ontwerper Paul Hekkert doet onderzoek naar hoe traditionele en nieuwe aspecten de voorkeur van mensen voor een ontwerp beïnvloeden. Aan de Universiteit Twente krijgt Frieder Mugele een subsidie voor zijn werk aan electrowetting.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content