Technieuws

Kwantumgate in silicium gerealiseerd

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) hebben een elementair bouwblok van een silicium kwantumcomputer weten te maken. Zij toverden twee transistoren in een laag gezuiverd silicium-28 om in een kwantumgate van twee qubit. Silicium-28 is de meest voorkomende isotoop van dit element, maar in de natuur bevat het enkele procenten andere isotopen die grotendeels moeten worden verwijderd. Met uitzondering van deze zuiveringsprocedure gebruikten de Australiërs verder alleen conventionele technieken om hun minikwantumcomputer te maken.

‘Kwantumcomputers hebben wel iets weg van Schrödingers kat: ze zijn gelijktijdig mogelijk – in theorie – en onmogelijk – in de praktijk’, zegt UNSW-hoogleraar Mark Hoffman. Deze superpositie van succes en falen wordt pas doorbroken wanneer de kwantumcomputer daadwerkelijk wordt geobserveerd. En daarna kan het snel gaan, zeggen de onderzoekers. ‘Omdat we in essentie dezelfde technologie gebruiken als die voor conventionele chips, kunnen we ons ontwerp sneller opschalen dan andere varianten van de kwantumcomputer’, zegt Hoffmans collega Andrew Dzurak.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content