Technieuws

Kwantumfouten niet veilig voor TU Delft

Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de TU Delft hebben met succes een foutcorrectiemechanisme losgelaten op kwantumtoestanden in diamant, schrijven zij in Nature Nanotechnology. Door hun kwantumbits te verstrengelen, wisten de Delftenaren onwillekeurige toestandsveranderingen in hun systeem te detecteren en zo nodig te herstellen. Dat was al eerder gelukt, maar de onderzoekers in de groep van Ronald Hanson zijn de eersten die het bij kamertemperatuur voor elkaar hebben gekregen.

Omdat qubits (kwantumbits) bijzonder gevoelig zijn voor storingen uit de omgeving, is er veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van hun stabiliteit. Daarin zijn al belangrijke stappen gemaakt, maar een foutencorrectiemechanisme blijft onontbeerlijk om betrouwbare kwantumcomputers en andere kwantumcommunicatiesystemen te bouwen.

Collega’s van Hanson wisten eind vorig jaar iets vergelijkbaars te doen in kwantumsystemen op basis van supergeleidende circuits.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content