Technieuws

Kwantumcommunicatie met drie partijen gerealiseerd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Canadese onderzoekers hebben kwantumcommunicatie met drie partijen over een afstand van honderden meters gerealiseerd. Kwantumcommunicatie is gebaseerd op het verschijnsel kwantumverstrengeling, waarbij deeltjes een zeer sterke correlatie met elkaar hebben; een meting aan de verstrengelde deeltjes geeft altijd dezelfde uitkomst. Maar omdat een meting de toestand van een deeltje bepaalt, wordt ook het lot van de andere deeltjes bezegeld, instant en ongeacht de afstand.

Dit vreemde verschijnsel werd al eerder aangetoond met twee verstrengelde fotonen, en in het lab ook al met drie fotonen. Daarbij was er echter de theoretisch mogelijkheid dat de fotonen tijdens de meting informatie uitwisselen. Dat hebben de onderzoekers nu uitgesloten door de drie waarnemers honderden meters van elkaar te scheiden en de meting in een periode van maximaal drie nanoseconden uit te voeren. Daarmee is het uitgesloten dat de fotonen op een andere manier dan via de verstrengeling informatie uitwisselen; met de lichtsnelheid kan de afstand niet in deze korte tijd overbrugd worden.

De verstrengelde fotondrietallen werden in een lab op de campus van de universiteit van Waterloo opgewekt. Een ervan werd steeds vastgehouden in een optische fiber, de andere twee werden naar trailers met meetapparatuur verzonden die allebei op ongeveer zeshonderd meter afstand geparkeerd stonden. Door het tijdstip van de meting nauwkeurig te noteren, konden de metingen aan elkaar gecorreleerd worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content