Technieuws

KU Leuven wil geheugen bouwen van lichtgevende eiwitten

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Biochemici van onder meer de KU Leuven dromen over een nieuwe methode voor dataopslag met fluorescente eiwitten. Dat zou veel grotere datadichtheden kunnen halen dan huidige opslagmedia door ’bits‘ van vier toestanden en driedimensionale opslag, tonen verkennende proeven aan. Zij publiceerden de resultaten in het Journal of Biotechnology.

Fluorescente eiwitten zijn al enkele decennia een belangrijk onderdeel in de gereedschapskist van genetici en celbiologen. Als ze met licht van een specifieke kleur beschenen worden, zenden ze licht uit met een andere golflengte. Biologen kunnen de productie van deze eiwitten koppelen aan de activiteit van bepaalde genen, waardoor ze als verklikker hiervoor werken. Of als de fluorescente eiwitten aan bepaalde celonderdelen gekoppeld worden, kunnen die onder de microscoop zeer nauwkeurig in beeld gebracht worden. Vorig jaar won de ontwikkeling van deze methode de Nobelprijs voor chemie.

Onderzoekers uit Frankrijk, Duitsland, Japan en Leuven denken nu dit soort eiwitten als bit in te zetten, en wel eentje met vier toestanden: een van drie mogelijke kleuren, of uit. Oorspronkelijk straalt het eiwit, dat uit een kwal afkomstig is, alleen groen licht uit. Maar biochemici hebben het over de jaren zo aangepast dat ook blauw, cyaan, geel en rood voorhanden zijn. Recentelijk kwam er een nieuwe variant beschikbaar, die oorspronkelijk groen licht uitzendt, maar onder invloed van een bepaalde golflengte in rood verandert. Dit eiwit gebruikten de KU Leuven-onderzoekers in hun dataopslagmethode.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content