Kroes haalt Silicon Valley-investeerder naar Nederland

Reading time: 1 minute

Author:

Startup-ambassadeur Neelie Kroes spreekt met een investeerder uit Silicon Valley om een groeigeldfonds voor Nederlandse start-ups op te richten. Dat heeft zij vorige week onthuld op een seminar van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen in Amsterdam, meldt startup-platform Silicon Canals. De Amerikaanse investeerder verlangt echter dat Nederlandse partijen de inleg matchen. Volgens Kroes zou dat een pensioenfonds kunnen zijn, maar zij doet ook een beroep op de overheid en private partijen. Het fonds zou tweehonderd tot vierhonderd miljoen euro groot moeten worden.

Gebrek aan geld om door te groeien is volgens Kroes een van de zwakke punten van het startup-klimaat in ons land. Het Britse Atomico Ventures onderschrijft deze bewering op Europees niveau. Het techinvesteringsbedrijf concludeert in een recent gepubliceerd rapport dat de Europese start-up-sector de afgelopen jaren is opgebloeid, waardoor het nu van belang is te gaan nadenken hoe doorgroei kan worden gestimuleerd.

Kroes is donderdag geëerd voor haar langdurige bestuurlijke en politieke verdiensten op het gebied van innovatie. Zij kreeg door minister Kamp (EZ) de Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.