KPN wil binnen binnen half jaar landelijk iot-netwerk

Reading time: 1 minute

Author:

KPN belooft in het tweede kwartaal landelijke dekking voor zijn Lora-netwerk. Lora, wat simpelweg staat voor Long Range, werd een jaar geleden onthuld als netwerktechnologie specifiek gericht op het iot: door het gebruik van relatief lage frequenties zijn de datasnelheden laag maar is het bereik groot. Slechts een of enkele knooppunten zijn voldoende om een hele stad van dekking te voorzien.

Verschillende commerciële en publieke partijen hebben sinds die tijd al regionale Lora-netwerken geïnstalleerd. Zo rolde The Things Network Lora-dekking uit in verschillende steden in Nederland en daarbuiten, en verzorgt de UT een netwerk dat heel de regio Twente afdekt.

KPN, een van de grondleggers van de Lora-technologie, bedient sinds november KPN Den Haag en Rotterdam. Volgens de telecomoperator is de belangstelling zo groot dat het nu versneld landelijke dekking wil invoeren. Er zouden al rond de honderd marktpartijen tests uitvoeren met het Lora-netwerk van KPN. Als voorbeeld noemt de provider de HR Groep, dat straatmeubilair en verkeersborden wil monitoren.