‘Kosten Reach ernstig onderschat’

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De toxicologische evaluatie van chemicaliën volgens de Reach-richtlijnen (Registration, Evaluation, Authorization & Restriction of Chemical Substances) gaat met 9,5 miljard euro zes keer meer kosten dan oorspronkelijk begroot door de EU. Voor de noodzakelijke testen zijn bovendien 54 miljoen proefdieren nodig, een factor twintig meer dan beraamd aan het begin van deze eeuw. Het is dan ook verstandig de ambities van Reach naar beneden bij te stellen, schrijven toxicologen Thomas Hartung en Constanze Rovida in Altex, een tijdschrift dat zich richt op alternatieven voor dierproeven.

Het Reach-programma werd in 2006 van kracht om de gevaren van alle nog niet onderzochte industriële chemicaliën in kaart te brengen en voor het milieu of volksgezondheid schadelijk bevonden stoffen te verbieden of reguleren. In essentie gaat het om alle verbindingen die voor 1981 in gebruik zijn genomen, omdat vanaf dat jaar elke nieuwe verbinding aan een toxicologische screening moest worden onderworpen. Vanzelfsprekend ontspringen elektronicabedrijven en machinebouwers de dans niet.

Reach zou het komende decennium stap voor stap moeten worden uitgerold. Eind vorig jaar sloot de preregistratiefase. In plaats van de verwachte 180 duizend preregistraties voor 29 duizend chemicaliën van 27 duizend bedrijven, kregen de autoriteiten 2,7 miljoen preregistraties binnen voor 140 duizend chemicaliën binnen van 65 duizend bedrijven. Ter vergelijking, de afgelopen tientallen jaren werden in Europa slechts twee- tot driehonderd stoffen per jaar getest. Het grote verschil tussen de schattingen en de projecties is overigens te verklaren door de uitbreiding van de EU.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login