Reading time: 2 minutes
Author:
Het prijskaartje voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo zal misschien wel 5 tot 10 miljard euro bedragen. Dat meldt Der Spiegel, die zich baseert op een industrierapport aan de Duitse regering. In het rapport schrijven experts dat de begrote 3,4 miljard te weinig is voor de ontwikkeling en ontplooiing. Ze schatten dat het in het gunstigste geval minstens 1,5 miljard euro duurder is. Sommigen houden het zelfs op 10 miljard.

Galileo moet de Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse gps en Glonass, dat de Russische overheid weer aan het oppoetsen is. De ontwikkeling gaat echter met horten en stoten. Er is inmiddels een testsatelliet de lucht in, maar de lancering van een tweede kunstmaan laat al enige tijd op zich wachten. Uiteindelijk moeten het er ongeveer dertig worden. Ook zijn er problemen rondom de financiering. Oorspronkelijk zou het bedrijfsleven de kosten dragen maar het consortium van onder meer Alcatel-Lucent en Thales kreeg het budget niet rond. De Europese Unie trok het project medio 2007 weer in eigen beheer. Het betekende wel een vertraging van twee jaar. De planning is dat het systeem nu pas in 2012 operationeel is.
Als Galileo dan eindelijk online is, zijn de voordelen groot. Om te beginnen is Europa dan niet meer afhankelijk van gps dat in handen is van de Amerikaanse overheid. Ook de technologie is beter. Galileo garandeert een constant signaal en heeft een nauwkeurigheid van twee meter. Bij gps is dat ongeveer 10 meter. De EU hoopt met een eigen satellietnavigatiesysteem een omzet te halen van 9 miljard euro en duizenden banen te genereren. We moeten dan wel opschieten. Glonass zal volgend jaar al gereed zijn en ook China is al in een vergevorderd stadium met zijn variant.