Redactioneel

Kopje onder in de competentiepoel

Nieke Roos is redacateur bij Bits&Chips

Leestijd: 3 minuten

Nederland is weer een technologieparaplu rijker. De zoveelste. Nu is het de beurt aan het ministerie van Economische Zaken met een innovatieprogramma om het onderzoek naar en de ontwikkeling van hightech systemen en materialen te stimuleren. Na de jaarwisseling gaat een pilot van start met bijna alle belangrijke spelers in de driehoek Eindhoven-Leuven-Aken. In totaal investeert EZ 360 miljoen euro; de Europese Unie legt nog eens 120 miljoen bij.

Twee weken geleden was de aftrap in het Evoluon met het Nationaal Event ’Pôle de Compétitivité Nanoelectronics & Embedded Systems‘. Een hele mond vol en menig spreker in Eindhoven verslikte zich er dan ook in. De keuze is gevallen op een Franse term, omdat er geen Nederlands equivalent zou zijn met een even krachtige uitstraling. De letterlijke betekenis van pôle de compétitivité is (magnetische) pool van concurrentievermogen, maar competentiecentrum komt volgens de bedenkers nog het meest in de buurt.

Het innovatieprogramma Pôle de Compétitivité (PDC – gelukkig hebben we de afkorting nog) behelst de oprichting van competentieclusters in strategische technologieën. Het eerste centrum richt zich op ingebedde toepassingen en nano-elektronica, zoals de (Engelse) ondertitel van het event al aangeeft. ’Om de concurrentie voor te blijven, heeft Europa behoefte aan een gecoördineerd beleid op het gebied van nano-elektronica en embedded systemen‘, lezen we in de programmabeschrijving. ’Daarnaast zijn er hightechclusters nodig die de R&D en de high-end productie voor hun rekening nemen.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content