Redactioneel

Kopenhagen

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Aan de pomp is er weinig van te merken dat de wereld in de grootste economische neergang sinds de Grote Depressie zit. Ik heb nooit minder dan 1,20 euro per liter betaald, een drietal dubbeltjes minder dan begin 2008, maar nog altijd een paar dubbeltjes meer dan toen ik rond 2003 mijn eerste auto kreeg. Volgens mij ging het toen alweer best aardig met de economie na de dip van 2001, die het CBS nooit een recessie heeft willen noemen. Nu pretendeer ik geen intieme kennis van de olie-economie te hebben, maar is dat niet een beetje vreemd? Nooit eerder ging de wereldeconomie dieper door haar hoeven, maar de olieprijs blijft vrolijk op peil. Je zou zeggen dat het zwarte goud nu al schaarser wordt.

Er zullen ongetwijfeld factoren spelen die mij ontgaan, maar vroeg of laat komt het ervan: olie raakt op. Dat klinkt als een open deur die ingetrapt wordt, maar de kwestie lijkt in internationale politieke discussies hoegenaamd geen rol te spelen. Dat zou wel moeten. Waarom wordt het energievraagstuk steevast benaderd vanuit een milieuperspectief en klimaatverandering in het bijzonder? Dat is helemaal niet handig.

Ten eerste is de discussie rondom de reductie van CO2-uitstoot volkomen vergiftigd. Krijgen in Europa klimaatsceptici al ruim baan in de krantenkolommen en tv-shows, in de Verenigde Staten moest je een afgewogen oordeel tot de komst van Obama met een vergrootglas zoeken in de mainstream media. Er moet ruimte zijn voor kritiek, maar de balans is volledig doorgeschoten. Dat komt omdat het werk van sceptici betrekkelijk eenvoudig is. Binnen het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) moet een buitengewoon heterogene groep wetenschappers een bijna eindeloze stroom onderzoeksresultaten interpreteren, prioriteren en stroomlijnen tot een algemeen gedragen advies waarin uiteindelijk de onzekerheidsmarges zo‘n beetje even groot zijn als de voorspellingen zelfs. Dat zij desondanks tot een oordeel zijn gekomen, is een bewijs dat er echt wel iets aan de hand is met dat klimaat.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content