Opinie

Kop in het zand

Bram Nauta
Leestijd: 3 minuten

Stel dat y = 2x – 3 – q en dat q = 2p – z. Z is een monotoon dalende functie van t, waarbij t reëel en positief is. We nemen vervolgens de differentiaal van y ten opzichte van p en kunnen dan q verwaarlozen. Bent u er nog? Als u deze tekst nu nog leest, dan bent u waarschijnlijk iemand die zijn school heeft afgemaakt en niet bang is voor een beetje technisch jargon. Mooi, want dat zijn er niet zo veel, laat staan dat ze ook nog eens Nederlands begrijpen.

Het is bekend dat steeds minder studenten voor techniek kiezen. Ze vinden het moeilijk, saai en je moet ook nog hard werken. Het is blijkbaar aantrekkelijker om iets makkelijks te doen, met sociale dingen zoals feesten en gezellig samen koffiedrinken. Gewoon leuke studies als ’vrijetijdskunde‘ of ’technisch ballet‘ op een kapotgefuseerde hogeschool ergens in Holland. Leuke studies natuurlijk, maar als wij met zijn allen in dit land alleen maar een beetje leuke dingen gaan doen, dan hebben we op termijn ook Griekse toestanden hier.

Als wij als land dingen willen importeren die we zelf niet hebben, zoals grondstoffen of leuke gadgets, dan moeten we volgens mij dat geld toch eerst ergens mee verdienen. We moeten als land dus een flink deel van onze bevolking aan de slag hebben met dingen die ons netto geld opleveren. Dat kan een maakindustrie zijn, maar zodra erg grote series worden geproduceerd in fabrieken, zijn wij toch wel een duur land. We moeten de boel dus goed automatiseren, of we moeten dingen maken die anderen niet kunnen maken. In beide gevallen hebben we toch echt technische mensen nodig.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content