Analyse

Komt er een diepe winterslaap aan voor ai?

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

Kunstmatige intelligentie is dankzij deep learning helemaal terug van weggeweest, maar sommige experts waarschuwen voor een nieuwe ai-winter waarin het veld tot stilstand komt. Vanwaar dat pessimisme?

Als er ooit een gouden tijd voor kunstmatige intelligentie was, is het nu. Na tientallen jaren rondstommelen zijn computers de afgelopen jaren net zo goed geworden als mensen – soms beter zelfs – in beeldherkenning, kunnen ze gesprekken begrijpen en zelfs een beetje meepraten, en verslaan ze menselijke spelers in de moeilijkste bordspellen en computergames. De ai-renaissance raakt steeds meer aspecten van ons dagelijks leven, bedrijven trekken de beurs om voorop te lopen en beleidsmakers zien investeringen in ai-talent als essentieel om mee te blijven doen in de wereld.

Toch zijn er ook sceptische geluiden te horen over de toekomst van ai. De huidige aanpak met deep learning zou een doodlopende weg zijn. We zouden helemaal opnieuw moeten beginnen. De term ai winter valt veelvuldig: een scenario waarbij nieuwe doorbraken uitblijven, hooggespannen beloftes niet worden ingelost, financiering opdroogt en het onderzoeksveld, opnieuw, tot stilstand komt. Deze situatie heeft zich sinds de jaren zestig al meerdere malen voorgedaan. Bij elke opleving van het veld bereikten de verwachtingen een kookpunt, maar verloor iedereen zijn interesse weer toen die niet waargemaakt konden worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content