Kodak komt met 39 megapixel CCD

Reading time: 1 minute

Author:

Kodak komt met twee CCD-beeldsensoren voor professionele camera‘s. De KAF-31600 en de KAF-39000 hebben een resolutie van respectievelijk 31,6 en 39 miljoen pixels. Daarmee zet Kodak een nieuw resolutierecord. ’Onze vorige generatie sensoren gebruikte 9 micrometer-pixels. Voor onze nieuwe 31,6 en 39 megapixel sensoren hebben we de zijdes van het beeldpunt gereduceerd tot 6,8 micrometer‘, vertelt Michael DeLuca, topman bij de beeldsensorafdeling van Kodak.

Een probleem is dat de prestaties van individuele sensorpunten afhankelijk zijn van de grootte. DeLuca: ’Als we niks anders deden dan het verkleinen van de pixel, zouden deze sensors niet aan de prestaties voldoen die de markt vraagt. Door de structuren in de punten opnieuw te ontwerpen voldoen we wel aan de vereisten voor belangrijke beeldparameters als gevoeligheid, dynamisch bereik en ruis.‘ Door de kleinere pixels zijn de chips even groot als eerdere sensoren van Kodak, 33 mm bij 44 mm voor de KAF-31600 en 36 mm bij 48 mm voor de KAF-39000.

Kodak maakt zowel CCD- als CMOS-beeldsensoren voor een breed scala aan markten, van camera‘s en mobiele telefoons tot industriële en medische toepassingen. Eerder dit jaar sloot het bedrijf een overeenkomst met IBM voor de ontwikkeling van CMOS-beeldchips. Dit heeft al tot een aantal commerciële producten. De eerste klant voor de nieuwe CCD-sensoren is het Deense Phase One, dat ze zal gebruiken voor zijn camerabinnenwerken.

De KAF-39000 CCD-sensor heeft een resolutie van 39 miljoen pixels.