Kort nieuws

KLM en Schiphol investeren in Twentse iot-start-up Undagrid

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Het Mainport Innovation Fund (MIF) steekt een niet nader genoemd bedrag in de Enschedese start-up Undagrid. Dit bedrijfje biedt een internet-of-things-platform bestaande uit hardware om een meshnetwerk op te zetten, applicatie-interfaces en schaalbare cloudservices. Met de kapitaalinjectie kan het versneld internationaal groeien in de luchthavenlogistiek en nieuwe markten daarbuiten aanboren. MIF is een investeringsfonds van KLM, Schiphol, de Rabobank en de TU Delft.

Op basis van zijn platform heeft Undagrid samen met de Schipholse specialist in luchthavenlogistiek S-P-S de track-en-traceoplossing Gsetrack ontwikkeld. Deze maakt ground support equipment als bagagekarren en vliegtuigtrappen gemakkelijk en energiezuinig traceerbaar: opererend op een enkele batterij geven de objecten hun positie aan elkaar door tot de data bij een punt komen waar ze het internet op kunnen; vervolgens is de locatie via de cloud of een dashboard op afstand uit te lezen, zodat het materieel efficiënter en goedkoper te gebruiken en te onderhouden wordt. Luchthaven Schiphol heeft haar bagagekarren en vliegtuigtrappen uitgerust met de netwerktechnologie van Undagrid en past Gsetrack toe om ze te volgen.

‘Bedrijven hebben doorgaans meerdere objecten in beheer, van groot tot klein. Als deze objecten niet zijn voorzien van stroom, is er tot nu toe bijna geen mogelijkheid om ze vitale informatie, zoals hun locatie, temperatuur of huidige status, te laten delen. Daardoor is het altijd weer de vraag waar ze nu precies zijn en wat hun status is’, schetst ceo en medeoprichter Rolf van de Velde van Undagrid het probleem. ‘Onze technologie laat kleine en grote objecten niet alleen nuttige informatie communiceren met elkaar, maar ook met hun menselijke gebruikers.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content