Achtergrond

Kleine en betaalbare radarsensoren maken het verkeer veiliger

Kees Gehrels is senior director new business bij NXP. Zijn collega Cicero Vaucher geeft op 29 november tijdens de Dutch RF Conference een lezing over de radarchipontwikkeling.

Leestijd: 5 minuten

Een grootschalige inzet van radar in auto’s vereist betaalbare, compacte en betrouwbare sensoren. Kees Gehrels bespreekt de NXP-chip die hier het fundament voor legt.

Auto’s zijn in de loop der jaren steeds veiliger geworden. Om deze trend door te zetten, krijgen ze steeds meer zintuigen. Zo zijn radarsensoren enorm in opkomst. Ze vinden onder meer hun toepassing in actieve veiligheidsfuncties als adaptieve cruisecontrol, autonomous emergency braking en dodehoekmonitoring.

Het radarsysteem zendt radiogolven uit die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld voetgangers, andere auto’s of vangrails. Uit de terugontvangen signalen kan het de positie van de objecten berekenen, waarna het de bestuurder kan waarschuwen voor mogelijke ongelukken, of zelfs actief kan ingrijpen. De grote kracht van radarsensoren is dat ze bij nacht en ontij (mist, regen, sneeuw, maar ook in verblindend zonlicht) goed functioneren en de snelheid van objecten direct kunnen meten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content