Opinie

Kijk met digitale én analoge ogen

Rudy Lauwereins is hoofd van Imecs Smart Systems Technology Office.

Leestijd: 4 minuten

Binnen enkele jaren, een decennium misschien, zullen velen van ons kleine comfortabele lichaamssensoren dragen. Sensoren die onze gegevens draadloos naar onze arts doorsturen, of die ons bijvoorbeeld verwittigen als we toe zijn aan rust. Sensoren die flexibel en wasbaar zijn, en die niet om de haverklap stilvallen omdat de batterij leeg is.

We willen dergelijke toepassingen uiteindelijk zo zuinig maken dat we ze kunnen aandrijven met lichaamswarmte of lichtenergie. Dat betekent echter dat een draadloze sensor over niet meer dan zo‘n honderd microwatt kan beschikken. Honderd microwatt voor het opvangen van het signaal, de verwerking ervan en het draadloos versturen van de resultaten. Om tot zo‘n laag vermogen te komen, volstaat het niet om voor elke component het onderste uit de energiekan te halen. Zelfs niet als je ervan uitgaat dat die componenten in de toekomst nog heel wat zuiniger zullen worden.

Het lukt heel wat beter als je het hele systeemplaatje gaat bekijken. Als je de verdeling tussen analoog, digitaal en draadloos baseert op verbruik, en niet op waar functies logisch thuishoren. Zo kun je een gedeelte van de signaalverwerking misschien wel veel zuiniger analoog implementeren, hoewel je dat logisch gezien eerder op de DSP zou doen. Of je kunt door een kleine analoge ingreep het verbruik van de draadloze radio drastisch beperken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content