Technieuws

Khronos neemt OpenGL en OpenCL onder handen

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Standaardisatieorgaan de Khronos Group heeft meer details vrijgegeven over de opvolger van OpenGL, de volgende generatie van OpenCL, en de manier waarop deze twee technologieën meer met elkaar vervlochten moeten raken. Vulkan is de naam van de nieuwe api voor grafische en rekenkundige bewerkingen op gpu’s, die tot nu toe bekend stond als het Next Generation OpenGL Initiative. Deze gebruikt een nieuwe intermediaire taal voor het beschrijven van de shaders en compute kernels, Spir-v genaamd. Die moet weer gedeeld worden met OpenCL, dat op zijn beurt een flinke upgrade krijgt met een nieuwe, C++-gebaseerde taal om reken-kernels te beschrijven.

De Khronos Group begon vorig jaar met de ontwikkeling van de opvolger van OpenGL. OpenGL gaat al meer dan twintig jaar terug, en past niet neer altijd even goed bij moderne gpu’s. Bovendien gooiden AMD, Microsoft en Apple hoge ogen met programmeermodellen die meer prestaties uit de grafische processoren wisten te halen door de overhead van drivers te verminderen.

Vulkan, waar de groep nu de eerste technische previews van heeft vrijgegeven, moet dan ook een nieuwe start maken. De technologie is niet terugwaarts compatibel met OpenGL en maakt ook geen onderscheid meer tussen de normale en embedded variant (ES). Vulkan neemt de nieuwe programmeermodellen als uitgangspunt, de technologie grotendeels gebaseerd op het Mantle-platform van AMD. Waar OpenGL de driver gebruikt om de beschrijving in de shader-taal dynamisch te compileren naar de gpu en daarbij het beheer van geheugen en problemen voor zijn rekening neemt, gebruikt Vulkan een assembly-achtige taal, Spir-V (Standard Portable Intermediate Representation) voor de beschrijving van shaders. Voor de driver is het alleen van belang om deze intermediaire beschrijving om te zetten naar gpu-specifieke code.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content