Keuzegids: vooruitzichten technische studies vaak matig

Reading time: 1 minute

Author:

Voor veel eerstejaars die een universitaire technische studie volgen, is het perspectief op een passende baan hooguit matig. Dat staat in de Keuzegids Universiteiten 2015, die is gebaseerd op cijfers van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt. Er zijn wel enkele uitzonderingen: voor elektrotechniek, informatica en werktuigbouwkunde gelden uitstekende vooruitzichten.

De gunstige prognose voor informatica is opvallend, omdat voor een hbo-opleiding informatica momenteel geen hoge verwachtingen gekoesterd moeten worden. Dat komt door een pensioneringsgolf onder universitaire informatici, waardoor instromers in deze groep niet afhankelijk zijn van een toename van het aantal banen.

De Keuzegids vindt de TU Eindhoven de beste Nederlandse technische universiteit, Delft claimt de tweede plaats. De Universiteit Twente scoort het slechtst van het drietal, maar dat komt vooral door kritiek op maatschappij-gerelateerde studies. De Twentse technische opleidingen scoren namelijk nog altijd beter dan in Delft. De beste Nederlandse universiteit is de Open Universiteit, op de voet gevolgd door Wageningen.