Kort nieuws

Kernreactor Petten gebruikt voor herstart onderzoek thoriumenergie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst in 45 jaar is een experiment gestart ten behoeve van de ontwikkeling van een zogenaamde gesmoltenzoutreactor, een potentieel schonere en veiligere kernreactor die op het element thorium draait. Dat meldt Stichting Thorium MSR. In het eerste van een serie experimenten bekijken onderzoekers van NRG in Petten het gedrag van een potentieel brandstofmengsel. De reactor is een van een handvol plaatsen in de wereld waar dat kan.

Het onderzoek naar thoriumreactoren is decennia geleden doodgebloed. Ze bieden op papier echter perspectief op een energiebron die nauwelijks CO2 uitstoot tegen veel geringere risico’s dan traditionele kerncentrales. Zo is het afval minder gevaarlijk, de brandstof minder zeldzaam, de reactoren inherent veiliger en is er geen kruisverband met nucleaire wapens. Onder meer China en India hebben aanzienlijke thoriumprogramma’s. Ook in Europa keert de belangstelling terug.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content