Reading time: 1 minute
Author:
Specialisten uit de hele wereld hebben sceptisch gereageerd op de ambitie van Lockheed Martin om in tien jaar een kernfusiereactor te ontwikkelen die in een kofferbak past. Het defensieconcern werkt al jaren aan kernfusie, maar liet daar zelden of nooit iets over los. Tot voor twee weken geleden, toen het bedrijf een serie patentaanvragen indiende, vergezeld van een kort persbericht omdat de aanvraag toch niet onopgemerkt zou blijven.
De grootste uitdaging van kernfusie is om het plasma te temmen. De onderzoekers van Lockheed claimen dat hen dat lukt met een reactorconcept uit de jaren zestig en zeventig, aangevuld met andere eerder uitgeprobeerde technieken die op zichzelf ook niet succesvol waren. Tijdens een persconferentie zei teamleider Tom McGuire dat het plasma zich tot nu toe erg stabiel leek te gedragen, maar wilde geen nadere details geven op basis waarvan wetenschappers de claim kunnen onderzoeken.
Ook het Nederlandse onderzoeksinstituut Fom Differ, dat zich onder meer met kernfusieonderzoek bezighoudt, heeft zo zijn twijfels bij Lockheeds reactorconcept. ‘Lockheed Martin combineert twee opsluitconcepten die decennia geleden zijn geprobeerd en mislukt. Het ontwerp lijkt niet berekend op de complexiteit die de echte fusiebrandstof met zich meebrengt. Niet bestand tegen turbulentie in het plasma of materiaalschade door snelle neutronen, en onduidelijk hoe ze de fusiebrandstof tritium willen kweken in dit compacte ontwerp’, aldus hoofd fusieonderzoek Marco de Baar van Fom Differ.