Analyse

Kernfusie lijdt onder wensdenken

Paul van Gerven
Leestijd: 6 minuten

Voor het eerst heeft een kernfusiereactie meer energie opgeleverd dan er in werd gestopt, maar dat kan twijfel over de charismatische technologie niet wegnemen. Dat komt niet zozeer door de enorme complexiteit van de opgave om een rendabele kernfusiecentrale te bouwen, als wel door een onzorgvuldige voorbereiding.

Het had al gebeurd moeten zijn: ontsteking, oftewel een plasma dat zichzelf dankzij kernfusiereacties een bepaalde tijd in stand houdt, met een energieoverschot dat kan worden aangewend om elektriciteit op te wekken. De National Ignition Facility (NIF) in het Californische Livermore miste twee jaar geleden de deadline voor ontsteking, nadat eerder al vertraging op vertraging was gestapeld. De bouw van het miljardenproject duurde vele jaren langer dan gepland, de doelstellingen werden teruggeschroefd en het management moest het veld ruimen. Als er geen link was met atoomwapens (zie kader ‘Oorsprong van de NIF’), zou het Amerikaanse congres er waarschijnlijk allang de stekker uit hebben getrokken

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content