Nieuws

Kennisorganisaties verdringen zich voor hightechwerkers

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Nu de recessie een feit is en ontslagen in de R&D dreigen, springen maar liefst vier organisaties in de bres voor kenniswerkers. Onderzoeksfinancier NWO vraagt het kabinet om 350 miljoen euro extra te investeren in research. Brainport, TNO en de samenwerkende universiteiten (VSNU) presenteerden elk een plan om bedrijven te helpen hun R&D-mensen te behouden. Zij zouden hen kunnen parkeren bij universiteiten en andere niet-commerciële kennisorganisaties totdat de economie weer aantrekt.

De VSNU was de eerste die naar buiten trad met zijn plannen. ’Universiteiten kunnen stevig bijdragen aan het op peil houden van de kennissector en daarbij de economische gezondheid van Nederland stimuleren‘, meent VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Op 16 februari stelde zijn organisatie in een brief aan minister-president Balkenende voor dat universiteiten tijdelijk extra werknemers kunnen opnemen. Zij zouden zich nuttig kunnen maken in publiek-private projecten of zich laten bij- of omscholen, totdat hun werkgever hen weer op bedrijfseigen projecten kan inzetten. De VSNU heeft nog geen zicht op hoeveel geld er met haar idee is gemoeid, noch aan welke projecten zou moeten worden gewerkt.

’Vooral bij de innovatieve start-ups droogt de kredietstroom nu heel snel op‘, zegt Noorda in de Volkskrant. ’Die bedrijfjes vallen simpelweg om. Gevolg is dat promovendi die door het bedrijfsleven worden betaald halverwege hun onderzoeksperiode op straat staan. Zo raakt Nederland de expertise voor veelbelovende bedrijfstakken kwijt.‘ Ook voor grote bedrijven kan het opkrabbelen uit een recessie vervelende bijwerkingen hebben. Noodgedwongen ontslagen werknemers blijken vaak van de radar verdwenen. ’Dat probleem hadden we tien jaar geleden ook, toen het slecht ging bij Philips en Daf. Toen de experts weer hard nodig waren, waren ze uit beeld verdwenen‘, aldus een zegsman van de TU Eindhoven.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content