Opinie

Kennis op de plank

Joost Backus is directeur en oprichter van Notthefly.

Leestijd: 3 minuten

Recent heb ik een lezing mogen geven voor de Industriële Elektronica-club van de FHI en ik heb de eer gehad aanwezig te mogen zijn bij een aantal congressen, symposia en bijeenkomsten rond technische en embedded software waaronder Progress. Nog een keer werd me duidelijk dat er in Nederland een enorme hoeveelheid kennis en kunde beschikbaar is rond embedded software, hardware, draadloze systemen, mechatronica en noem maar op. Veel projecten zijn in de afgelopen jaren uitgevoerd in de academische wereld maar ook bij de grote jongens zoals ASML, Océ en Philips. Toch zie ik dat de commerciële toepassing van die ideeën vaak maar mondjesmaat gebeurt. De ’leuke‘ dingen stromen nog niet door naar bedrijven of zelfs naar het MKB. Dat heeft mogelijk alles te maken met het Nederlandse productrealisatieklimaat dat de afgelopen jaren niet bepaald geweldig is geweest. Het schijnt echter dat de economie aantrekt. Misschien dat we dan allemaal wat ruimte krijgen om ook weer eens een beetje te luchtfietsen.

Volgens mij zouden we eens moeten kijken naar een projectrevival van de wat oudere projecten. Veel van het academisch onderzoek zit voor het MKB gewoon te ver van de markt. MKB‘ers zeilen vaak direct vooruit aan de markt. Ontwikkelingen zullen op korte termijn verkoopbaar moeten zijn. Ik denk zeker dat een flink aantal onderzoeksprojecten die al een paar jaar hebben gedraaid, heel goed kunnen passen binnen het MKB. Na een paar jaar is het nieuwtje er een beetje af, iedereen staat weer met de benen op de grond en dan is bekend of het bruikbaar is of niet. Deze projecten zijn vaak stabiel, de software of hardware is al in een aantal studenten- of proefprojecten ingezet en de ervaring is er. Ook de onderzoekers zelf weten dan inmiddels wat er wel en niet kan met hun vindingen. Bij nieuwe ontwikkelingen zijn ’markt‘ en ’timing‘ belangrijk. Voor een academisch project zijn het ’onderzoeksaspect‘ en de ’nieuwheid‘ juist gewichtig. In dat spanningsveld zijn vooral de wat oudere, toenmalige super de pieper hightech ontwikkelingen nu pas op dronk voor markttoepassing.

Is het geen idee om eens de planken af te stoffen bij de universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten en mogelijk de grote embedded-spelers om te kijken welke kennis en projecten inmiddels hapklaar zijn voor commercieel gebruik? Bij ASML, Océ en Philips moeten er toch hele verdiepingen vol ideeën, bijna-producten en ’leuk maar niet voor ons‘-zaken liggen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content