Opinie

Kangoeroes in Den Haag

Egbert-Jan Sol is directeur High-Tech Systems & Materialen bij TNO

Leestijd: 3 minuten

Skippy van de oude tv-serie was een intelligent dier. Op tv kun je een droombeeld schetsen, maar in werkelijkheid zijn kangoeroes niet zo slim. Kijk alleen al naar het aantal aangereden kangoeroes op Australische wegen. Politiek Den Haag schetst ook graag haar eigen beeld van de werkelijkheid. Als iedereen zich daarin kan vinden, dan kun je vanuit die versie een meerderheidsbeslissing vinden.

Neem het beeld dat Den Haag bij de top van de kenniseconomieën wil behoren. Omdat je niet in alles top kunt zijn, wijst het kabinet daarom negen topsectoren aan. Daarover gaan we anderhalf miljard euro per jaar verdelen. Het idee is dat bedrijven om bij de top te horen hetzelfde bedrag erbovenop doen. In zijn dromen ziet Den Haag zelfs een verdubbeling, zodat we de Lissabon-norm halen. Om daarmee te helpen, krijgt het bedrijfsleven meer WBSO, minder winstbelasting en een ongelimiteerde innovatiebox. Bij elkaar zijn deze maatregelen meer dan zeshonderd miljoen euro waard.

Iedereen kan zich in dit beeld vinden. Maar is de werkelijkheid misschien niet ietsje anders? Voorheen stak de overheid twee miljard euro per jaar in het innovatiesysteem. Volgend jaar wordt dat vijfhonderd miljoen per jaar minder. Dat zou wel eens equivalent kunnen zijn aan vijfduizend banen in de innovatie en op termijn een veelvoud aan banen in de industrie en bijbehorende dienstensector. Vaste banen stoppen is lastig. Per jaar promoveren in Nederland vierduizend mensen. Het ligt voor de hand om bij zo‘n bezuiniging een groot aantal promotieplaatsen niet in te vullen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content