Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Atlantic Quantum, het zusterbedrijf van de Maleisische foundry Silterra, investeert 6 miljoen euro in Essensium uit Leuven. Deze start-up werd in maart afgelopen jaar opgericht om Imecs intellectuele eigendom op het gebied van draadloze communicatie, het ontwerpen van complexe systeemchips en systeemverpakkingen te vermarkten. De starter rekent siliciumintegratie van draadloze producten met een laag energieverbruik tot zijn specialismen. Essensium neemt klanten de hele systeemgeneratie uit handen, van ontwerp tot kant-en-klare chips. Om leiding te geven aan de start-up werd Johan Danneels aangetrokken, oud-CEO van Alcatel Microelectronics (later overgegaan in STMicroelectronics).
Silterra behoort met Dongbu, Grace en SMIC tot een groep startende pure-play foundry‘s die het lef hebben om in te zetten op geavanceerde technologie. In 2004 behaalde Silterra een omzet van 150 miljoen dollar, 83 procent meer dan in 2003. Omzetcijfers voor 2005 zijn nog niet openbaar. Naast de indirecte hoofdaandeelhouder Maleisië hebben LSI Logic en Seiko een minderheidsbelang in Silterra.
Essensium stond voorheen bekend als Sensium. ’Toen we de merkendatabase naliepen, realiseerden we ons dat Sensium al als productnaam in gebruik was‘, meldde het bedrijf afgelopen december in een persbericht. ’Om te voorkomen dat we op een juridisch slagveld terechtkwamen, hebben we een subtiele verandering aangebracht‘, aldus CEO Danneels.
Het Engelse bedrijf Toumaz Technology hanteert de naam Sensium voor draadloze sensorinterfaces en zendontvangers in de gezondheidszorg. Bio-Nano Sensium Technologies, een dochter van het Amerikaanse bedrijf Advance Nanotech, is potentieel ook conflicterend als we zijn activiteit bezien: softwaretechnologie voor draadloze biosensoren.

Essensium en Silterra stapten afgelopen november al in een samenwerking om de Europese markt te bedienen met oplossingen voor systeembouwers en fabless chipfabrikanten. Daarbij levert Essensium ontwerpkennis en intellectueel eigendom, Silterra zorgt voor de chipfabricage. Bij de aankondiging zeiden de partners dat hun samenwerking Europese klanten een complete oplossing zou bieden, van hoogniveau technische specificatie tot verpakte onderdelen. Er zouden al verschillende klanten zijn met prototypes in de pijplijn. Door met Essensium samen te gaan werken verwacht Silterra dat het de komende jaren 10 tot 15 procent van zijn omzet uit Europa kan halen. Een dergelijke design alliance heeft Silterra ook met het Taiwanese Goyatek.
Silterra‘s Fab 1 is een 200 mm-chipfabriek die kan uitgroeien tot een capaciteit van 40 duizend plakken per maand. De fab is uitgerust met 0,13, 0,18 en 0,22 micron-productietechnologie.
De Maleisische foundry heeft goede banden met Imec. Silterra versnelde de afgelopen jaren de ontwikkeling van procestechnologie met behulp van het Leuvense researchcentrum. Het rekent inmiddels grote namen als Broadcom tot zijn klantenkring. Afgelopen zomer startte Silterra de productie van multiprojectwafers met 0,13 micron-procestechnologie.