Interview

‘Je zit in feite met je concurrent aan tafel’

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

In 2004 namen twaalf mkb-bedrijven het moedige besluit om vergaand kennis met elkaar te delen en een researchlaboratorium op te richten, zodat ze met hun beperkte middelen toch iets substantieels kunnen neerzetten. Ondertussen is Devlab uitgegroeid tot een expertisecentrum voor draadloze netwerktechnologie met verbanden richting het bedrijfsleven, de onderzoekswereld en het onderwijs. Een gesprek met directeur Lex van Gijsel over het bijzondere initiatief.

Het is de laatste vrijdag van september als we Lex van Gijsel spreken op zijn kantoor op de TUE-campus. Hij heeft ‘s ochtends nog een gaatje in zijn agenda weten te vinden voordat de maandelijkse bijeenkomst losbarst van het Devlab-samenwerkingsverband, waar hij de dagelijkse leiding van verzorgt. De rest van de dag zal gevuld zijn met de bestuursvergadering, presentaties en de borrel, een belangrijke netwerkactiviteit voor het initiatief. ’Als we het Devlab-verhaal vertellen, valt dat aspect er meestal buiten. Maar het hele netwerk met andere bedrijven, met universiteiten, met hoogleraren, met onderzoeksinstituten, dat is minstens zo belangrijk‘, zegt Van Gijsel.

De kernfunctionaliteit is echter gezamenlijk onderzoek. De huidige elf leden van Devlab zijn allemaal mkb‘ers die hun relatief kleine slagkracht voor research bundelen om een vuist te kunnen maken. De kennis die ze binnen het partnerschap ontwikkelen, kunnen de leden vervolgens vrij gebruiken. Het consortium richt zich sinds een paar jaar vooral op draadloze sensornetwerken. De binnen Devlab ontwikkelde technologie wordt ondertussen uitgeprobeerd in omgevingen uiteenlopend van seniorenwoningen tot kassen, en hogescholen en universiteiten gebruiken haar in hun practica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content