Interview

‘Je moet niet je hele leven bij Philips blijven zitten’

Paul van Gerven
Leestijd: 11 minuten

Hij zei Philips na bijna anderhalf decennium trouwe dienst vaarwel om een eigen IC-verpakkingsbedrijfje op te richten. Het mislukte, maar hij ziet zijn stap nog steeds als het beste besluit van zijn leven – niet in het minst omdat hij terug kon keren naar de academia. Een gesprek met de Delftse hoogleraar en Dimes-directeur Kees Beenakker over zijn cavity, internationalisatie van onderzoek en onderwijs en potten geld.

’Pittig? Je weet toch dat ik helemaal niet pittig ben?‘, antwoordt Kees Beenakker vol gespeelde onschuld op het verzoek om tijdens het op handen zijnde interview toch vooral het achterste van zijn tong te laten zien. Wie Beenakker een beetje kent, weet wel beter. In de informele omgang kan hij hem onwelgevallige fenomenen genadeloos neersabelen. Hij doet dat recht voor zijn raap, soms op het botte af, maar meestal met een dikke knipoog.

Zo stond Beenakker begin februari voor de rechter in zijn functie als wetenschappelijk directeur van chiponderzoeksinstituut Dimes. Voor de ionenimplantator die bij Dimes staat, zou destijds geen vergunning zijn aangevraagd. Vrijspraak volgde, officieel omdat de overheid tekort was geschoten in de regelgeving, maar Beenakker houdt er een heel andere verklaring op na. ’Gewoon een inspecteur die belangrijk wilde doen‘, luidde zijn commentaar. Veel bestuurders durven hem in dergelijk ’direct taalgebruik‘ niet te volgen, zelfs niet off the record.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content