Technieuws

Java en Linux-toepassingen op PalmOS

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het nieuwe besturingssysteem van Palmsource zal niet alleen overweg kunnen met originele Palm-software maar ook met Java- en Linux-programma‘s. Dat maakte het bedrijf bekend op het 3GSM-congres in Barcelona. De eerste toestellen met de volgende versie van PalmOS moeten in 2007 op de markt verschijnen. Eind 2004 kondigde Palmsource aan een besturingssysteem te gaan bouwen als middellaag op een Linux-fundament. Daardoor hoeft het bedrijf zelf geen kernel meer te ontwikkelen en te poorten naar nieuwe hardware. Het bedrijf, dat in september in handen kwam van het Japanse Acces, heeft nu bekendgemaakt hoe het dit nieuwe Acces Linux Platform (ALP) wil inrichten. Een mix van gesloten en vrije software vormt de basis.

Voor applicatieontwikkeling is er het Max-framework, dat onder meer multitasking en standaard navigatiefunctionaliteit biedt. De grafische bibliotheek Gimp Toolkit (GTK) en het Gstreamer-multimediaraamwerk maken het eenvoudig om Linux-toepassingen te ontwikkelen. Verder kan originele software voor Palms oude 68k-platform onveranderd draaien via een emulator en zijn nieuwere toepassingen beschikbaar door hercompilatie. Ook is er een Java-omgeving aan boord. Bluetooth- en databasefunctionaliteit komen van de open-source pakketten Bluez en SQLite en de Netfront-webbrowser van Access moet standaard webtechnologie bieden. Later dit jaar komt Palmsource met een ontwikkelkit op basis van Eclipse.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content