Kort nieuws

Java 8 vrijgegeven

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Na flinke vertragingen heeft Oracle versie 8 van Java uitgebracht. Het meest in het oog springend in de nieuwe versie zijn de lambda-expressies, die een lichtgewicht alternatief moeten vormen voor anonieme klassen wanneer ze niet al te ingewikkeld zijn. Er wordt al sinds 2010 gewerkt aan deze feature. Met Java 8 worden lambda-expressies een officieel onderdeel van de taal.

Voor ontwikkelaars van embedded systemen zijn de Compact Profiles van Java 8 interessant, uitgeklede subsets van de runtime-omgeving die aanzienlijk minder ruimte innemen. Oracle maakt drie profielen beschikbaar. Het eerste profiel bevat onder meer functionaliteit voor netwerken, beveiliging, I/O en regular expressions. Het tweede profiel voegt daar zaken als databasefunctionaliteit en XML-verwerking aan toe. Het derde profiel bouwt hier weer verder op met ondersteuning voor extra cryptografische functionaliteit en instrumentatie. Voor grafische interfaces, multimedia en Corba is de standard edition van het platform nodig.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content