Japanners maken extreem platte condensator

Reading time: 1 minute

Author:

Japanse onderzoekers hebben uit individuele nanolagen een extreem dunne elektrische condensator opgebouwd met een aantal aantrekkelijke eigenschappen. De capaciteit van de structuur is met 27,5 μF/cm2 fors. Wat echter vooral opvalt is de dikte: nog geen 30 nanometer, terwijl normale condensatoren minstens tientallen micrometers dik zijn.

De condensator vloeit voort uit eerder werk van de onderzoekers aan het creëren van nanolagen. Daaruit bleek dat het materiaal Ca2Nb3O10 zelfs bij een dikte tot onder de twintig nanometer uitstekende diëlektrische eigenschappen blijft vertonen. Aan de andere kant bieden dunne lagen van Ru0.95O20.2- juist uitstekende geleiding. En een sandwich van een isolator tussen twee geleiders is een condensator.

De onderzoekers legden via een depositieproces een film van tussen de twee tot vijf lagen van de geleider aan, met daarop een film van tien lagen van de isolator. De top-elektroden werden om experimentele redenen via lithografisch proces aangebracht.

Door de milde fabricageomstandigheden kan de condensator aangebracht worden op een reeks aan substraten. De onderzoekers denken onder meer aan ingebedde capaciteiten in een PCB of voor toekomstig DRam.