Jabil ziet omzet en winst stijgen

Reading time: 1 minute

Author:

Jabil Circuit, een contractfabrikant met vestigingen in Brugge en Hasselt, maakte in zijn boekjaar 2008 een omzet van 12,8 miljard dollar, iets meer dan de 12,3 miljard dollar een jaar eerder. De netto winst steeg van jaar op jaar met 83 procent naar 134 miljoen dollar.

De Amerikaanse leverancier van diensten voor elektronicaontwerp en -fabricage verwierf zijn Hasseltse vestiging in 2002 met de aankoop van Philips Contract Manufacturing Services (PCMS) voor 235 miljoen dollar. Jabil nam toen negen van de twaalf productievestigingen van PCMS over. Philips sloot destijds een vierjarig contract met Jabil ter waarde van 4 miljard dollar om onderdelen voor concumentenelektronica te blijven maken.

Jabil heeft in Hasselt nog steeds zijn ontwerpservices en prototypefabricage. In Brugge legt Jabil zich vooral toe op assemblage van printplaten. Volgens Electronic Trend Publications heeft Jabil momenteel 4,8 procent van de EMS-markt in handen en is daarmee de derde speler. Hon Hai (ook Foxconn genoemd) is wereldwijd de grootste in EMS met een omzet van 53 miljard dollar in 2007. Tweede is Flextronics dat (samen met het overgenomen Solectron) een omzet maakte van 24,5 miljard dollar in 2007. Daarmee hebben Hon Hai en Flextronics respectievelijk 20,3 en 9,5 procent van de totale markt.

Dataquest dicht Jabil sterke troeven toe met zijn ontwerpactiviteiten die het onder meer in Hasselt ontplooit. Steeds vaker treden EMS-bedrijven ook op als original design manufacturer (ODM) omdat hiermee hogere marges te halen zijn en ze hiermee als one stop shop voor hardware kunnen optreden.