Jaarlijkse Eclipse-update versterkt modelleercapaciteiten


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Eclipse Foundation heeft de jaarlijkse release uitgebracht van zijn IDE. Onder de vele nieuwe toevoegingen aan versie 3.6.0, ofwel Helios, is een pakket dat specifiek is gericht op C/C++-ontwikkeling voor Linux, met integratie van populaire Linux-tools zoals de Gnu Autotools, GCov, GProf, LTTNG, Oprofile, RPM, Systemtap en Valgrind. Daarnaast voegen de nieuwe Egit- en JGit-projecten ondersteuning toe voor het Git-versiebeheersysteem.

Verder luidt Helios de 1.0-release in van Eclipse XText, een raamwerk waarmee domeinspecifieke talen te maken zijn. Deze versie introduceert in totaal tachtig nieuwe features, waaronder in-geheugen-indexering om gavanceerdere DSL‘s te maken. Ook zijn de prestaties van XText verbeterd en is de schaalbaarheid met een factor dertig verhoogd. In de Helios-release zit ook de 3.0-uitgave van de Acceleo-tool. Deze implementeert de model-naar-tekstspecificatie (MTL) van de OMG en biedt de nodige features voor codegenerator-IDE‘s.

De in januari geïntroduceerde Eclipse Marketplace, dat de standaard locatie vormt voor plug-ins en uitbreidingen, is geïntegreerd in Helios. Gebruikers kunnen via de Eclipse Marketplace Client zoeken en bladeren in de catalogus en de toevoegingen met een druk op de knop installeren.

Eclipse kan via plug-ins worden gebruikt voor een uiteenlopende reeks van ontwikkeldoelen, van embedded en consumentenelektronica tot aan web- en cloud-toepassingen. Ondersteunde talen zijn onder meer C, C++, Java, Javascript, PHP en Python. In totaal telt de Helios-release 39 officiële projecten. Om hier een beetje orde in te brengen, kunnen ontwikkelaars kiezen uit twaalf smaken voor bijvoorbeeld C/C++-, Java-, Javascript- of PHP-ontwikkeling. De Pulsar-uitvoering is geschikt voor het schrijven van mobiele toepassingen, met onder meer de mogelijkheid om de SDK‘s van verschillende mobiele leveranciers te downloaden. Ook is er een versie specifiek gericht op modelgebaseerd ontwikkelen. In principe is echter elke variant eenvoudig uit te breiden met elke andere capaciteit.