Kort nieuws

IWT komt 60 miljoen te kort

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) heeft een gat van 60,8 miljoen euro op zijn begroting. Ongeveer driehonderd bedrijven en onderzoeksinstellingen moeten daardoor op hun toegezegde subsidiegeld wachten. Het IWT is vergelijkbaar met het Nederlandse Agentschap NL (voorheen Senternovem) en keert jaarlijks zo‘n 300 miljoen euro uit.

De subsidieverstrekker behandelt de dossiers nu volgens prioriteit. De ondersteuning van een aantal mkb‘ers kan nog doorgang vinden. Ook opstartende projecten krijgen voorrang, maar het leeuwendeel van de bedrijven moet voorlopig zichzelf bedruipen. Hoe lang de subsidiekraan blijft haperen, is niet bekend.

De oppositie hekelt het tekort. ’De regering zei in het voorjaar dat ze voldoende geld aan het IWT had gegeven maar dat blijkt nu niet het geval‘, aldus Lode Vereeck van de rechts-liberale Lijst Dedecker in Datanews. ’Onderzoek en ontwikkeling legt de basis voor nieuwe economische activiteiten en dus de toekomstige werkgelegenheid in Vlaanderen. De Verenigde Staten verhogen het budget met 6,4 procent, Frankrijk investeert 35 miljard euro extra, Duitsland 12 miljard euro. En wat doet Vlaanderen? Die verlaagt de budgetten en en laat onze bedrijven en universiteiten in de kou staan. Dit is puur wanbeleid.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content