Opinie

It’s the software, stupid

Rob Howe is medeoprichter en CEO van Verum.

Leestijd: 3 minuten

Het heeft lang geduurd, maar we zijn nu aangekomen op een heel interessant moment in de techniekgeschiedenis: het moment waarop de software niet langer alleen het onderdeel is dat de hardware laat werken maar de belangrijkste factor wordt voor het succes van een product. Deze omslag zat er natuurlijk allang aan te komen, maar het is pas sinds kort ook strategisch overduidelijk geworden. Waarschijnlijk het duidelijkste voorbeeld is de recente beslissing van HP om feitelijk een softwarebedrijf te worden.

Een nog betere illustratie vormen de tabletoorlogen. Apple schiep de markt met de Ipad en IOS en heeft momenteel een aandeel van zestig procent. Van de rest gebruikt het overgrote deel Android van Google, dat dertig procent van de taart heeft. Blackberry loopt hopeloos achter en gokt nu op QNX. HP heeft besloten dat WebOS niet kan concurreren.

Dit en het feit dat zo veel fabrikanten zo snel zo veel verschillende Android-tablets hebben geproduceerd, geeft duidelijk aan dat het allemaal draait om de software. Vergeleken met hardware is het ontwikkelen van een softwareplatform en het creëren van marktpenetratie nagenoeg onbetaalbaar. Daarnaast zijn de vele beschikbare tablets qua hardware bijna niet van elkaar te onderscheiden. Waarin ze nog wel verschillen, is de functionaliteit voor de eindgebruiker. Een apparaat zonder app store is per definitie ten dode opgeschreven. De software is duidelijk alles.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content