Kort nieuws

Isuppli: ‘Rusland valt van voetstuk als regio voor elektronicafabricage’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens marktonderzoeker Isuppli heeft Rusland zijn glans verloren als aantrekkelijk land voor elektronicafabricage en -assemblage. Investeringen drogen op en fabrieken sluiten hun deuren. Gedeeltelijk komt dit door de sterke daling van de olieprijzen, wat de Russische gasinkomsten en daarmee de hele economie van het land in een dal sleurt. Ook kent Rusland ongunstige belastingen en import- en exporttarieven. Daarnaast heeft de politiek de neiging om te zwalken, wat het lastig maakt om te anticiperen op de regelgeving.

Vorig jaar was Rusland nog een grote belofte. ’Begin 2008 werd Rusland beschouwd als opkomende regio voor contractfabricage, als sleutellid van de snelgroeiende Brazilië-Rusland-India-China-economieën‘, aldus Adam Pick van Isuppli. ’Er was een sterke interesse onder componentleveranciers, financiële ondernemingen, EMS-bedrijven, ODM‘s en OEM‘s.‘ Die interesse is ondertussen verdwenen.

Isuppli merkt een aantal mislukte outsourceprojecten op in Rusland. Elcoteq heeft in 2004 bijvoorbeeld een EMS-faciliteit geopend in Sint-Petersburg, maar deze werd nooit een succes. Na twee mislukte verkooppogingen heeft het bedrijf nu simpelweg de stekker eruit getrokken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content