Kort nieuws

Israëliërs mengen zich in overname van Mips

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Er is een kaper op de kust opgedoken voor de geplande overname van processorontwerper Mips: de Israëlische DSP-ontwikkelaar Ceva heeft onverwachts en ongevraagd een bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen. Het Mips-management zegt voorlopig achter het overnamebod van Imagination te blijven staan, maar gaat wel kijken of het voorstel van Ceva niet beter is. In harde dollars is dat in ieder geval het geval, Ceva biedt met 75 miljoen dollar 15 miljoen meer dan Imagination.

De verkoop van Mips werd eerder deze maand aangekondigd en bestaat uit twee stappen. Als eerste wordt de meerderheid van de patentportefeuille verkocht aan een consortium van technologiebedrijven. Dit vormt veruit het grootste deel van de transactie met een verkoopwaarde van 350 miljoen – waarvan concurrent Arm bijna de helft inbrengt. Mips houdt wel een groep patenten op zak die essentieel zijn voor zijn architectuur, plus een eeuwigdurende licentie op de afgestoten portfolio. Als deze transactie is afgerond, zou Imagination voor zestig miljoen het bedrijf zelf overnemen. De GPU-maker zegt kansen te zien om voet aan de grond te krijgen in de markten waarin Mips sterk is, met name media-apparatuur, en om met een completer productaanbod nieuwe markten te veroveren.

Het is het tweede deel van de transactie waar Ceva nu op aast. Het bedrijf heeft zelf geen verklaring uitgegeven over zijn bedoelingen, maar het ligt voor de hand dat het eveneens totaaloplossingen wil kunnen leveren aan zijn klanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in DSP-cores voor media-, mobiele en draadloze-communicatietoepassingen. Wat de gevolgen zijn voor gebruikers van Mips, is echter onduidelijk. Imagination wil de architectuur toevoegen als extra optie in zijn productaanbod en de Mips-business voortzetten – ook wanneer klanten de CPU willen koppelen aan een GPU of DSP van de concurrent, benadrukt het. Of dit ook voor Ceva geldt, moet nog blijken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content