Kort nieuws

Isis uit Delft brengt 101 satellieten in één keer de ruimte in

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Indiase organisatie voor ruimteonderzoek Isro heeft woensdag een raket gelanceerd met aan boord de Cartosat-2-aardobservatiesatelliet en nog 103 kleine kunstmanen. Voor 101 hiervan heeft het Delftse Innovative Solutions in Space (Isis) de integratie in zelfontwikkelde uitwerpmechanismen verzorgd alsook de plaatsing van deze deployers op de PSLV-C37-launcher. Het Zuid-Hollandse bedrijf spreekt van een wereldrecord: nooit eerder zijn er zo veel satellieten tegelijk op één raket de ruimte in gegaan.

Isis ontwerpt en bouwt kleine kunstmanen, met een gewicht tot dertig kilo. Daarnaast regelt het ruimtereizen voor derden, waarbij het als een touroperator plekken reserveert bij lanceringen. Van de 101 nanosatellieten die de Delftenaren hebben meegestuurd met de PSLV-C37 zijn er drie van eigen makelij: de Nederlandse Peasss, de Dido-2 en de Nayif-1, respectievelijk ontwikkeld voor een FP7-consortium onder leiding van TNO, voor het Zwitserse farma-r&d-bedrijf Spacepharma en voor de American University of Sharjah uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Doel van het Peasss-project (Piezoelectric Assisted Smart Structure) is het ontwikkelen, bouwen en testen van ‘slimme’ structuren die composietpanelen, piëzo-elektrische materialen en nieuwe sensoren combineren om systemen in de ruimte nauwkeurig te kunnen richten en tegelijk stroom te kunnen genereren. Hiermee worden in de toekomst verschillende typen aardobservatiemissies mogelijk, zoals cartografie, grensbewaking en beeldpresentaties van regio’s. Om de Peasss-satelliet aan te sturen en alle drie de eigen kunstmanen uit te lezen, maakt Isis voor het eerst gebruik van een gedistribueerd netwerk van grondstations, opgezet in samenwerking met de TU Delft.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content