Analyse

Is Java nog open en vrij? ‘The wings are not on fire’

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

Oracle, de eigenaar van Java, heeft recentelijk enkele wijzigingen doorgevoerd in het beleid rond publieke updates. De angst bestaat dat de taal daarmee minder vrij te gebruiken wordt. Maar eigenlijk is er niet zo veel aan de hand.

Het stelt nou niet direct gerust als een groepje Java-goeroes zich genoodzaakt ziet een artikel te schrijven met de titel ‘Java is still free’. Het klinkt eerder als ‘The wings are not on fire’ uit de befaamde sketch van Monty Python, waarin twee verveelde piloten besluiten hun passagiers te jennen met berichten dat er absoluut niks aan de hand is en dat de vleugels zeker niet in de fik staan.

En dat terwijl Java een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld is. Is er twijfel over of Java nog gratis te gebruiken is? Dat zou een grote impact hebben. Erger nog: een wijziging in de vrijheid waarmee de taal is in te zetten, de andere interpretatie van ‘free’, kan zelfs nog grotere gevolgen hebben.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content